- Care sunt adevărurile de bază?
- Cum poți verifica adevărurile spirituale?
Răspândirea actual a principalelor religii ale lumii este:
Creștinism: 2.1 miliarde
Islamism: 1.5 miliarde
Hinduism: 900 milioane
Budism: 376 milioane
Iudaism: 14 mililioane
Atei și alte: 1.9 miliarde
- Care sunt adevărurile de bază?
Cine este întemeietorul?
- Iudaism: Avraam, Isac, Iacov, Moise
- Hinduism: nu putem identifica un singur întemeietor
- Budism: Budha (558 î. Hr. – 478 î.Hr)
Buda nu se declara nici profet, nici trimis ci simplu “trezitul=buddha” si pornind de la acest nume el se considera pe sine calauza si maestru spiritual. Propovaduirea lui are drept scop eliberarea oamenilor. Acest scop face din mesajul sau o religie si din personajul istoric printul Siddharha o fiinta divina.
Fiu al unui rege el s-a casatorit la varsta de 16 ani, a parasit palatal la varsta de 29 ani, a avut “trezirea desavarsita si suprema” la varsta de 35 ani. A propovaduit tot restul vietii si a murit la varsta de 80 de ani.
Cele patru adevaruri nobile si Calea de mijloc este mesajul central al propovaduirii lui Buddha:
Totul este suferinta
Originea suferintei este in dorinte si pofte
Elibereare de durere consta in abolirea poftelor. Ea echivaleaza cu Nirvana.
Al patrulea adevar reveleaza caile (8 la numar) care duc la incetarea suferintei
– punct de vedere sau opinie corecta
– gandire corecta
– vorbire corecta
– activitate corecta
– mijloace de existenta corecte
– efort corect
– atentie corecta
– concentrare corecta
- Creștinism: Isus Hristos
- Islamism: Mahomed (567-632)
Nascut la Meca in anul 567, Mahomed rămâne orfan la 6 ani si este crescut mai intai de bunicul sau apoi de unchiul sau dupa mama. La 25 de ani intra in slujba unei vaduve bogate, Hadige, cu care se casatoreste si are sapte copii. Dupa moartea sotiei lui care era cu aprope 20 de ani mai in varsta isi mai ia inca 9 neveste.
In anul 610 are prima revelatie, dupa lungi perioade de retragere spirituala in pesteri. Vreme de trei ani comunica mesajele doar familiei, dar in anuul 613, ingerul ii porunceste sa fac publice revelatiile si Mahomed incepe sa predice punand accentul pe puterea si marinimia lui Dumnezeu si iminenta judecatii. El dorea sa isi trezeasca concetatenii si sa-i convinga ca trebuie sa il venereze numai pe Allah pe care ei oricum il recunosteau ca si creator al cerului si al pamantului si chezas al fertilitatii.
Mahomed nu a intampinat opozitie pana cand nu a inceput sa predice impotriva zeitatilor din acea vreme. La inceput el recunoaste zeitatile acelei vremi: “ele sunt zeite sublime si mijlocirea lor e cautata pe buna dreptate de oameni”, dar apoi recunoasste ca atunci cand a rostit acest mesaj a fost amagit de Diavolul si il inlocuieste cu: “Ele sunt doar niste nume goale, cu care voi, parintii vostri le-ati numit. Dumnezeu nu le-a dat nici o putere”
Mahomed are o calatorie mistica la cer, ajunge inaintea lui Alah si acesta ii incredinteaza coranul si o anumita stiinta esoterica, pe care nu trebuie sa o comunice credinciosilor.
In anul 630, cu o armata de 10.000 de oameni, profetul ocupa cetatea Meca. Distruge idolii, purifica templele si ia toate privilegile inchinatorilor la idoli. Isi instaureaza capital statului theocratic la Medina. Pe 8 Iunie 632, cade bolnav si moare in bratele sotiei sale favorite Aisa.
Care sunt textele sacre?
- Iudaism: Scripturile – vechiul Testament
- Hinduism: Vedele
Există patru Vede: Rig Veda, Sama Veda, Yajur Veda şi Atharva Veda. Vedele sunt textele de bază ale hinduismului. Tradiţional textul Vedelor a fost contemporan cu universul. Oamenii de ştiinţă au stabilit că Rig Veda, cea mai veche dintre cele patru Vede, au fost compus circa 1500 î.Hr., şi codificata aproximativ 600 î.Hr. Este necunoscut atunci când a fost în cele din urmă scrisa, dar acest lucru a fost, probabil, la un moment dat după 300 î.Hr. Vedele contin imnuri, incantaţii, şi ritualuri vechi din India.
Upanishadele sunt o continuare a filosofiei vedice, şi au fost scrise între 800 şi 400 î.Hr. Ele elaborează asupra modului în care sufletul (atman) poate fi unit cu adevărul ultim (Brahman), prin contemplare şi mediere, precum şi doctrina Karma – efectele cumulative ale acţiunilor unei persoane.
Puranele conţin o naraţiune completă a istoriei Universului de la creare la distrugere, genealogiile de regi, eroi şi semizei, şi descrieri ale cosmologiei hinduse şi geografie. Există 17 sau 18 Purane canonic, împărţite în trei categorii, fiecare numită după o zeitate: Brahma, Vishnu si Shiva.Ascultaţi
- Budism: Tripitaka
Tripitaka este prima colectie de invataturi budiste si singurul text recunoscut ca fiind canonic de budiştii Theravada.Tripitaka înseamnă “trei coşuri”, de la modul în care a fost iniţial înregistrat: textul a fost scris pe frunze lungi, înguste, care au fost cusute la margini apoi grupate în mănunchiuri şi depozitate în trei coşuri. Este o vasta colectie de scrieri, care cuprinde acum până la 50 volume.
Budismul Mahayana venerează Tripitaka ca un text sacru, dar adaugă la aceasta Sutra, care reflectă distinct concepte Mahayana. Cele mai multe dintre Sutra Mahayana, în număr de peste două mii, au fost scrise între 200 î.Hr. şi 200 d. Hr., perioada în care budismul Mahayana s-a dezvoltat.
Cartea Tibetană a Morţii este textul tibetan, care este cel mai bine cunoscut în Occident. Scrisă de un călugăr tibetan, Cartea Morţilor descrie în detaliu etapele de deces din punct de vedere tibetan. Acesta cronici relateaza experienţele şi oportunităţile religioase pe care o persoană le întâlneşte în diferite etape: în timp ce e pe moarte, în momentul morţii, în intervalul de 49 de zile între moarte şi renaştere, şi la renaştere
- Creștinism: Biblia
- Islam: Coran
Persoane intervievate
Rabbi Eli Brackman, Casa Chabad, Oxford
Vidyasuri, Centrul Budist, Birmingham, Ordinul budist apusean
Shaykh Ibrahim Mogra, Consiliul mahomedan al Marii Britanii
Shaunaka Rishsi Das, director al Centrului pentru studii hinduse, Oxford
Jenny Brown, pastor adjunct al Bisericii „All Souls“, Londra
Nu există nici un Dumnezeu care a creat lumea. Nu exista nici un Dumnezeu omniscient și omnipotent. Persoana pe care o veneram noi budistii este Buda.
IUDAISM:
Noi credem într-un singur Dumnezeu, creatorul lumii, acesta nu se manifesta intr-o forma fizica, nu exista nici un intermediar între noi și Dumnezeu, între noi și Dumnezeu exista o relatie directă.
ISALAMISM:
Noi credem ca Dumnezeu este dincolo de cuvinte, noi nu putem descrie in cuvinte cine este El sau cum arata El.
HINDUISM:
Dumnezeu este nelimitat și se poate manifesta in forme nelimitate, are nume, atribute și caracteristici nelimitate: Krisna adică “persoana atotatragatoare” cu parul negru, frumos si cantand la flaut, Rama, Lordul Ramjandra sau Visnu sunt manifestari diferite alea aceleasi persone
CRESTINISM:
Există un singur Dumnezeu, iubitor, milos, credncios, personal si relațional, se implica in viata noastra, doreste sa fie cunoscut, să dezvolte o relație cu noi.
Care este scopul vieții?
HINDUISM:
Dezvoltarea constiintei unui hindus se realizeaza pe parcursul mai multor vieti. Hindusul Invata deosebirea dintre materie si spirit si investeste energie in partea spirituală prin controlarea simturilor si a dorintelor, ajustarea dorintelor si convertirea aspiratiilor materiale in aspiratii spirituale. Nu trebuie să faci totul într-o singură viață pentru că uneori este foarte dificil.
IUDAISM:
In iudaism există doua parti: Credința iudaică și respectarea obiceiurilor iudaice. Credinta joaca un rol important dar respectarea traditiei iudaice este si mai importanta iar aceasta duce la dezvoltarea si cizelarea personalitatii umane si transformarea lumii intr-un loc mai bun.
BUDISM:
Toti avem capacitatea pentru iluminare și acesta este telul supream al vietii spiritual pentru un budist. Iluminarea este o experienta imposibil de redat in cuvinte, este o stare de compasiune si intelepciune desavarsita, energie si creativitate nelimitata.
CREȘTINISM:
Creștinismul se refera mai de grabă la ceea ce Dumnezeu face in mine, scopul Lui pentru mine si anume de a ma readuce la starea initiala care a intentionat-o cu mine, adica la statutul de persoana creata dupa chipul lui Dumnezeu, menita sa traiasca in relatie cu El si sa reflecte ceva din caracterul Lui. Responsabilitatea si scopul meu ca si crestin este sa il iubesc pe Dumnezeu si sa am parte de o relatie cu El.
ISLAMISM:
Țelul suprem al unui musulman este să-L slujeasca pe Dumnezeu prin inchinare si prin slujirea semenilor sai, astfel va fi rasplatit cu intrarea in rai, unde isi va petrece viata vesnica.
Ce se intampla cand murim?
HINDUISM:
Nu se întâmplă nimic când murim, pentru că noi nu murim. Moartea nu exista pentru Hinduism decat fizic, este ca si cand ti-ai schimba camasa. In timpul mortii, incapacaitatea de a ne misca nu exclude capacitatea de constientizare, atunci fie trecem intr-un alt trup, fie mergem in lumea spiritual.
CRESTINISM
Ca si crestini credem ca avem o singura viata, nu ne mai intoarcem si atitudinea fata de Dumnezeu in aceasta viata va determina ce ni se intampla dupa moarte. Cei care nu au o relatie cu Dumezeu in aceasta viata, vor trai separare vesnica de Dumnezeu, numita in biblie iad iar cei care au o relatie cu Dumnezeu in aceasat viata, vor trai in comuniune eterna cu Dumnezeu.
ISALAMISM
Islamul ne invata ca aceasta viata este temporarara. Cand iti vine randul mori si treci in lumea de dincolo. Acolo fiecare individ va fi judecat dupa faptele lui. Daca Dumnezeu va fi multumit de faptele lui il va rasplati cu intrarea in rai, iar pe ceilatai ii va pedepsi in focul iadului.
BUDISM
Budismul propovaduieste renasterea. La moarte exista o continuitate a constiintei intr-o viata viitoare. Pentru budisti omul nu are suflet, nu exista nici o entitate fixa ce trece intr-o viata viitoare. Exista doar o continuitate limitata a conștiinței
IUDAISM
Daca o persoana duce o viata morala, va fi recompensata cu viata de apoi. Iadul este o cale de purificare a unei personae, pentru ca aceasta sa poata merge in rai. Raiul este lumea spirituala unde sufletele fiinteaza in absenta trupului.
constiintei.
Cum ma pot apropia de Dumnezeu?
IUDAISM
Traind in bunatate si cinste in lumea aceasta, suntem rasplatiti in lumea viitoare cu viata vesnica impreună cu Dumnezeu.
HINDUISM
Calatoria noastra spre viata e menita sa restabileasca relatia cu Dumnezeu. Noi nu suntem nici corpul nostru, nici mintea noastra ci ceva mult mai profund.
BUDISM
Noi toti avem capacitatea ca finite umane de a atinge iluminarea. Toti putem experimenta niveluiri mai inalte de bunatate, dragoste, compasiune, intelepciune.
ISLAMISM
Urmezi in totalitate poruncile lui Dumnezeu, te abtii de la ce ester au si te bazezi pe mila Lui.
CRESTINISM
Asa cum suntem noi nu putem sa ne apropiem de Dumnezeu. Prin greselie si revolta noastra impotriva lui Dumnezeu, ne-am separate de Dumnezeu si nu putem face drumul inapoi. Dumnezeu s-a apropiat de noi, a luat initiative pentru a restaura relatia noastra cu El.
Cum ma pot alatura religiei tale?
HINDUISM
Pentru a te implica in hinduism trebuie pentru inceput sa accepti practicile spirituale ale hindusilor, sa studiezi scripturile, sa inveti filosofia, sa mergi la templu, sa ai un mic altar la tine in casa, sa devi vegetarian si te inchini unei zeitati Krisna sau Ram.
BUDISM
Nu poti porni pe calea spre iluminare doar citind despre budism, trebuie sa-l pui in practica si aceasta inseamna sa incepi sa te schimbi conform invataturilor lui Buda, sa cauti sa devi mai amabil, mail lucid, mai generos, mai transparent.
IUDAISM
Procesul convertirii la iudaism consta in 4 etape. Prima:Accepta legea, a doua: Daca e brabat trebuie sa accepte circumcizia. A treia: Trebuie sa se scufunde intr-un bazin ritualic numit Mikvah. A patra: In perioada templului, acum 2000 de ani aducea jertfa
CRESTINISM
A deveni crestin nu inseamna a te alatura unei religii ci a intra intr-o relatie cu Dumnezeu. Aceasta incepe prin descoperirea si cunoasterea lui Isus Cristos, acceptarea Lui si increderea in adevarul afirmatiilor Sale.
ISALAMISM
Sa practice rugaciunea de 5 ori pe zii, milostenia, postul, pelerinajele, sa-si declare credinta intr-un singur Dumnezeu si sa afirme ca Mahomed este profetul Sau ceea ce noi numim “Sahada”
Rezumat
Iudaism | Hinduism | Budism | Islamism | Creștinism | |
Cine este întemeietorul? | Moise | Buda | Mahomed | Isus | |
Care este cartea sfântă? | Vechiul Testament | Vedas | Tripitaka | Coran | Biblia |
Cine este Dumnezeu? | Există un singur Dumnezeu, nevazut, creatorul lumii | Dumnezeu se manifesta in forme nelimitate: Krișna, Rama, Vișnu | Nu exista Dumnezeu. Persoana venerata este Buda | Dumnezeu e dincolo de cuvinteAlah | Există un singur Dumnezeu, iubitor, milos, credncios, relațional |
Care este scopul vieții? | Dezvoltarea personalitatii umane si transformarea lumii intr-un loc mai bun | Dezvoltarea constiintei pe parcursul mai multor vieti | Iluminarea | Sa slujeasca pe Dumnezeu prin inchinare | Glorificarea lui Dumnezeu si extinderea granitelor Imparatiei Lui |
Ce se întâmplă când murim? | Iadul este o cale de purificare pentru a merge in Rai unde sufletele fiinteaza in absenta trupului. | fie trecem intr-un alt trup, fie mergem in lumea spirituala | o continuitate limitata a conștiinței | Daca Dumnezeu va fi multumit de faptele lui il va rasplati cu intrarea in rai | Cei care nu au o relatie cu Dumezeu in aceasta viata, vor trai separare vesnica de Dumnezeu |
Cum mă pot apropia de Dumnezeu? | Traind in bunatate si cinste in lumea aceasta | Dezvoltarea conștiinței | Iluminare | Urmezi in totalitate poruncile lui Dumnezeu | Dumnezeu s-a apropiat de noi, a luat initiative pentru a restaura relatia noastra cu El prin Isus |
Cum mă pot alătura religiei tale? | Accepta legea, accepte circumcizia. se scufunde intr-un bazin ritualic numit Mikvah | Incepi sa accepti practicile spirituale ale hindusilor | incepi sa te schimbi conform invataturilor lui Buda | “Sahada” si practicile musulmane | Intri intr-o relatie cu Dumnezeu prin descoperirea si cunoasterea lui Isus Cristos |
II. Cum poți verifica adevărurile spirituale?
Există trei realități pe care nici un om rațional indiferent de tara sau religie, nu le poate nega:
– Arhitectura universului
– Istoria
– Complexitatea ființei umane
Pornind de la aceste realitati vom adduce dovezi in sprijinul adevarurilor de baza proclamat de crestini
- Etica: constiinta binelui si raului
- Complexitatea universului, ordinea lui si caracterul de sistem
(marturii ale oamenilor de stiinta) - Legea cauzalitatii
- Legea a doua a termodinamicii (entropia)
- Corpul uman – celula
- Planeta vizitata
- Vieti transformate
b. Dovezi că Biblia este adevărată
- Istoriografie
- Istorie
- Arheologie
- Literara
- Credibilitatea autorilor
- Impactul asupra oamenilor de-a lungul secolelor
c. Dovezi că Isus este Dumnezeu
i. Scripturile
ii. Lucrarile
iii. Marturia Tatalui
iv. Marturia lui Ioan
v. Invierea
d. Dovezile învierii lui Isus
Declarații scrise:
Ucenicii lui Isus au scris despre “ce am auzit, ce am văzut cu ochii noştri, ce am privit şi ce am pipăit cu mâinile noastre” (1 Ioan 1)
Istorici din primul secol: Josephus, a scris despre moartea pe cruce şi învierea lui Isus; Tacitus, a scris despre originile crestinismului – moartea lui Isus şi prigonirea primilor creştini
Părinţii bisericeşti au scris despre moartea şi învierea lui Isus Hristos
Dovezi complementare:
– biserica
– apostolii
– vieti transformate
f. Viața după moarte și judecata de apoi
– invierea lui isus
– dreptatea lui Dumnezeu cere judecata
Odata dovedite cele de mai sus putem crede si primi Cuvantul lui lui Isus: “Ëu sunt Calea, Adevarul si Viata, nimeni nu vine la Tatal decat prin mine”