Dovezi ca Biblia este adevarata
Obiectivele lecției
- Sa demonstarm ca Biblia este autentica
- Sa demonstram ca Biblia este adevarata
Introducere
Afirmatii ale autorilor Bibliei despre autenticitatea si credibilitatea Bibliei
Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. (2 Timotei 3:16,17)
“ce am văzut şi am auzit, aceea vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi părtăşie cu noi. Şi părtăşia noastră este cu Tatăl şi cu Fiul Său, Isus Hristos” (1 Ioan 1:1-3)
Afirmatii din crezul bisericilor protestante si neoprotestante despre autenticitatea si credibilitatea Bibliei
Credem în Sfintele Scripturi (Biblia) aşa cum au fost ele date în original de Dumnezeu, ca fiind inspirate de Dumnezeu, infailibile (de netăgăduit) şi demne de toată încrederea şi ca fiind autoritatea supremă în toate problemele de credinţă şi conduită.
Inspiratie: Biblia nu conţine doar Cuvântul lui Dumnezeu, dar fiecare cuvânt din ea este, datorită inspiraţiei verbale, cuvântul direct, imediat a lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură, Cuvântul lui Dumnezeu, poartă autoritatea deplină a lui Dumnezeu. Fiecare declaraţie unică a Bibliei apeleaza la acceptare instantanee, fără rezerve şi fără restricţii.
Claritate: Biblia prezintă toate doctrinele şi poruncile credinţei creştine în mod clar. Cuvântul lui Dumnezeu este accesibil fiecarui cititor sau ascultător de inteligenta obişnuită, fără a necesita studii speciale.
Eficacitate: Scriptura unita cu puterea Duhului Sfânt produce credinţă şi ascultare in cei care o citeste sau asculta. Sfanta Scriptura nu este o literă moartă, ci mai degrabă, puterea Duhului Sfânt este inerentă în ea.
Suficienta: Biblia conţine tot ceea ce este nevoie să ştii în scopul de a obţine mântuirea şi a trăi o viaţă creştină. Nu există deficienţe în Scriptură care trebuie să fie completate de către tradiţie, declaraţiile Papei, revelaţii noi, sau evolutia de-a lungul secolelelor a doctrinei crestine.
Afirmatii din crezul bisericilor catolice si ortodoxe despre autenticitatea si credibilitatea Bibliei:
Prin contrast, Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa învaţă că Scripturile nu este singura sursă infailibilă a doctrinei creştine. Pentru ei, Scriptura este una dintre cele trei autorităţi egale, celelalte două fiind Sfânta Tradiţie şi Conducerea Bisericii. Ei cred, de asemenea că Biserica are autoritatea de a stabili sau a restrânge interpretarea Scripturilor, deoarece, ea este cea care selectateaza cărţile pentru canonul biblic prin intermediul traditiei.
Afirmatii din filmul “Codul lui Da Vinci” despre despre despre autenticitatea si credibilitatea bibliei
- “Biblia nu a sosit prin fax din cer, … oamenii au creat-o ca o crinica istorica a unor vremuri tumultoase, si a evoluat prin nenumarate traduceri, adaugiri si revizuiri”
- ”Pana la Conciliul de la Niceea Isus a fost privit de urmasii lui ca un profet muritor, un om de seama si puternic dar cu toate acestea doar un om”
- “Desemnarea lui isus ca Fiul lui Dumnezeu a fost propusa official si votata la Conciliul de la Niceea”
- “Imparatul Constantin a desemnat si finantat o noua Biblie care a omis acele evanghelii care vorb eau despre trasaturile umane ale lui Cristos si a doctorit celelalte evanghelii care Il prezentau ca Dumnezeu. Evangheliile mai vechi au fost interzise, adunate si arse”
- ”Isus a fost casatorit cu Maria Magdalena si a avut copii.”
- “Ce vreau sa spun este ca aproape tot ce ne-au invatat parintii nostril despre Crsitos este fals”
Raspunsuri la intrebari puse in cadrul unui interviu despre autenticitatea si credibilitatea Bibliei.
- „Biblia este o legenda scrisa si nu cred in biblie. Am citit-o si parerea mea este ca prima oara a fost buna, dar dupa o vreme nu a mai fost buna.” Anonim
- „Sunt de parere ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu. Am citit Biblia dar cred ca e perfect posibil ca pe parcursul secolelor sa se fi strecurat erori din cauza traducerilor multiple in alte limbi” Stoicu Razvan, 22 ani
- „nu am citit-o dar cred ca 80% este adevarata, 20% contine erori deoarece in timp mesajul s-a transmis deteriorat” Marius, 20 ani
- Nu am citit Biblia, dar cred ca Biblia a fost scrisa sub atenta supraveghere a unui inger si cred ca este Cuvantul lui Dumnezeu. Pricochi Dragos, 21 de ani
- Este scrisa de Dumnezeu, e Sfanta Evanghelie, am citit-o pana la 15 ani, apoi nu am mai avut timp, imi mai trec privirile prin ea uneori. Toader Vreme, 67 ani
- „cred in Biblie, o citeste sotia mea” Anonim
Raspunsuri primite ca si comentarii la divesre articole crestine postate pe www.ecrestin.ro
- “Biblia corectata de conciliul de la Niceea! nu?, are parti selectate de un grup de specialisti care au hoatarat functie de cine era atunci la conducerea bisericii, ce este adevarat si ce nu, asa ca este incorect sa ma intrebati daca este sau nu adevarata.”
- “sunt afirmatii pe care nu le pot accepta exemplu Dumnezeu spune “eu pedepsesc vina parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam pentru cei care Ma urasc.” E prea crud. Suna a fascism sau KGB. Sau IOSUA cap 11 un razboi de exterminare a vecinilor in care Donmnul porunceste ” ca sa nu gaseasca mila, ci sa fie NIMICITI,…Dumnezeuul vostru Insusi le va alunga ..pana VOR PERI;.. LE VA NIMICI INAINTEA VOSTRA, CA SA PRIMIUTI DE MOSTENIRE TARA LOR,..” asa a ocupat si Hitler Europa pentru spatiul vital, nu? Tot undeva in Biblie la porunca domnului au fost obligati sa taie si venele la CAII paganilor ,,, ce vina aveau aceste biete animale care slujeau omului?”
- “Nu stiu cum vi-l imaginati pe Dumezeu, dar eu cred ca exista ceva care a creat si ordonat natura, a stabilit regulile pentru dezvoltarea vietii pana la extinctia ei. Nu cred ca este o fiinta asemantaore noua. Acestea sunt simple speculatii facute de imaginatie. Si ca oamenii sa fie supusi am inventat frica, vinovatia si pedeapsa; iadul si le-am scris in Biblie.”
- “ORTODOXIA se poate lauda ca INCA pastreaza inchinarea la sfintele icoane si o traditie lasata de Sfintii Apostoli ai Mantuitorului. Cei ce te-au re-“botezat” cu ce se pot lauda? Cu ritualuri si o traditie lasate de … chiar, create de cine? De ce fel de oameni? De unii care s-au considerat indreptatiti (si infailibili !!!) sa comenteze dupa mintea lor si , mai interesant, sa ii invete si pe altii cum sa interpreteze Sfânta Scriptura!”
Exista 2 mari intrebari care se ridica dupa ce am ascultat toate aceste afirmatii pro si contra Bibliei:
- Este ceea ce avem scris astăzi în Biblie ce a fost scris de către autori acum 2000 de ani?
- Ce a fost scris este adevărat?
Pentru a raspunde la aceste intrebari vom apela la urmatoarele dovezi:
- Istoriografie
- Istorie
- Arheologie
- Literara
- Credibilitatea autorilor
- Impactul asupra oamenilor de-a lungul secolelor
Intrebarea I: Este ceea ce avem scris astăzi în Biblie ce a fost scris de către autori acum 2000 de ani?
#Dovada 1: Cate manuscrise avem pentru Noul Testament?
- 5.656 manuscrise grecesti parțiale și integrale care au fost copiate de mână din secolul doi pana in secolul cinsprezece
- 19.300 de manuscrise in alte limbi (10.000 ale Vulgatei latine si 9.300 de alte versiuni mai timpurii)
Comparat cu alte opere din antichitate:
- Platon (Tetralogii) – 7 manuscrise
- Tacitus (Anale) – 20 manuscrise
- Herodot (Istorie) – 8 manuscrise
- Sofocle – 193 manuscrise
- Demostene – 200 manuscrise
- Aristotel poeme – 49 manuscrise
- Pe locul doi la mare distanta opera din antichitate cu cele mai multe nanuscrise este Iliada lui Homer, are 643 de manuscrise si primul manuscris dateaza din secolul al treisprezecelea
#Concluzia 1: Nici un document al perioadei vechi nu este mai bine probat bibliografic decât Noul Testament
# Dovada 2: La ce distanță se află primul manuscris de original?
- Manuscrisul John Rylands scris în jurul anului 130 d.Hr., cel mai vechi fragment existent al NT (din Evanghelia dupa Ioan) se afla la Biblioteca John Rylands din Manchester, Anglia
- Papirusul Bodmer II (150-200 d.Hr) contine cea mai mare parte a Evangheliei lui Ioan si se afla la Biblioteca Bodmer de Literatura universala
- Citatele din scrierile parintilor Bisericii ar putea reconstitui in intregime Noul Testament (Peste 32.00 de citate inainte de Cociliul de la Niceea)
- Clement din Roma (95 d. Hr.)
- Policarp (70-156 d. Hr)
- Tertulian (160-220 d. Hr)
- Origen (185-253 d. Hr)
#Concluzia 2: Noul Testament pe care il avem astazi corespunde cu originalul scris de apostoli
#Dovada 3: Cate manuscrise avem pentru Vechiul Testament?
Manuscrisele de la Qumran s-au descoperit în anul 1947 în gratele de pe malul Marii Moarte provin de la o secta evreiasca numita eseeni; sunt cele mai vechi manuscrise (au fost date ca fiind din secolul al II-lea si I î.d.Cr.) ele contin:
- un sul complet al cartii profetului Isaia;
- fragmente cuprinzand toate cartile Vechiului Testament, mai putin Estera;
- comentarii la textul Vechiul Testament;
- manuscrisele sectei respective;
Septuaginta (saptezeci) este traducerea Pentateuhului și a celorlalte cărți ale Vechiului Testament din ebraică în greacă. Ulterior, denumirea s-a extins asupra tuturor cărților Vechiului Testament. Numita asa pentru ca a fost opera comună a șaptezeci de înțelepți evrei, aleși câte șase din fiecare trib. Ea s-a realizat la Alexandria, în secolul al III-lea inainte de Crsitos, sub domnia lui Ptolemeu al II-lea (285-247).
Pentateuhul Samaritean descoperit in 1616 la Damasc. Cel mai vechi manuscris al acestei carti dateaza din 1204.
Vechiul Testament este des citat in Noul Testament in invataturile lui isus si ale apostolilor iar prorfetiile vechiului testament se implinesc intocmai in Noul Testament. Evanghelia dupa Matei are peste 10 citate din Vechiul Testament introduse prin: ”Ca sa se implineasca ce fusese vestit sau scris”
#Concluzia 3: Miile manuscrise ebraice, confirmate de Septuaginta si Pentateuhul samaritean, reprezinta o dovada impresionanta a credibilitatii Vechiului Testament. Citatele din Noul Testament si implinirea profetiilor reprezinta o dovada in plus a acestui fapt.
#Raspuns: Biblia s-a pastrat in forma originala, atât Noul testament cât și Vechiul Testament
Intrebarea II: Ce a fost scris este adevărat?
# Dovada 1. Confirmă arheologia faptele, personajele, locurile si timpurile descrise in Biblie?
- Fragmente din Arca lui Noe – au fost descoperite pe muntele Ararat
- Ur din Caldeea – cetatea din care a plecat Avraam este este identificat astazi langa Muqayyar din Irak
- Ierihon – cercetarile din 1930 conduse de Garstang arata ca zidurile s-au prabusit in interior Regele David – o inscriptie din secolul al nouălea î. Hr. Care se refera la casa lui David si Regele lui Israel
- Belsatar – În cartea proorocului Daniel, ni se spune ca acesta era împarat al Babilonului. În a doua jumatate a secolului XIX, o multime de tablite cu inscriptii, dezgropate de arheologi, au fost depuse la Muzeul Britanic din Londra, iar pe unele din ele a fost gasit numele lui Belsatar ca Imparat al Babilonului
#Concluzia 1: Pietrele striga din pământ: Biblia este adevărată
# Dovada 2. Confirmă istoria faptele, personajele, locurile si timpurile descrise in Biblie?
- Josephus Flavius (37 – 100 d. Hr) a scris despre moartea pe cruce şi învierea lui Isus “Cam la vremea aceea a aparut Isus, un om înțelept, dacă ne este îngaduit a-l numi om, căci era faptuitor de minuni, un învățător al unora care îndrăgeau adevărul..Pilat l-a osandit la rastignire pe cruce … dar li s-a infatisat viu in cea de-a treia zi asa cum aratasera prorocii” (Antichitati Iudaice)
- Tacitus (55-120 d. Hr) a scris despre originile crestinismului – moartea lui Isus şi prigonirea primilor creştini: “Cristus, intemeietorul acestui nume, a fost osandit la moarte de Pontiu Pilat, procuratorul Iudeei de sub carmuirea lui Tiberiu, insa daunatoarea superstitie, inabusita o vreme s-a ivit iarasi” (Annals)
- Pliniu cel Tanar – guvernator al Bitiniei in asia Mica, 112 d. Hr. vrobete despre prigonirea crestinilor
- Lucian din Samosata (secolul II) scrie batjocoritor vorbind despre crestini si despre Hristos, dar afirmand existenta lui reală
Concluzia 2: Isus a trait printre oameni, asa cum ne relateaza evangheliile, si a savarsit minuni pe care nici macar izvoarele non crestine, ostile nu le-au trecut cu vederea.
# Dovada 3. Sunt autorii Noului Testament demni de incredere?
Scriitorii Noului Testament au scris în calitate de martori oculari: “ce am văzut şi am auzit, aceea vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi părtăşie cu noi. Şi părtăşia noastră este cu Tatăl şi cu Fiul Său, Isus Hristos” (1 Ioan 1:1-3)
Matei si Ioan au fost martori oculari, Luca si Marcu nu au scris ca martori oculari dar au scris relatările martorilor oculari.
“Fiindcă multi s-au apucat să alcătuiască o istorisire amănuntită despre lucrurile care s-au petrect printre noi, după cum ni le-au încredintat cei ce le-au văzut cu ochii lor de la început si au ajuns slujitori ai Cuvântului am găsit si eu cu cale prea alesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu deamăruntul, asupra tuturor acestor lucruri de la obârsia lor să ti le scriu in sir unele după altele”
Ei au scris aceste dovezi si le-au prezentat în prezenta martorilor ostili lor. Pavel vine în fata Împăratului cn argument: “Împăratul stie aceste lucruri si de aceea îi vorbesc cu îndrăzneală căci sunt încredintat că nu-i este nimic necunoscut din ele, fiindcă nu s-au petrecut într-un colt.”
Ei si-au dat viata pentru a sustine adevarul pe care l-au scris. Din 12 apostoli 11 au murit martirizati iar unul in exil.
#Concluzia 3: Autorii Noului testament sunt martori oculari demni de incredere. Ei si-au dat viata pentru a ne face cunoscut noua Adevarul.
#Raspuns: Biblia este Adevarata.
Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. (2 Timotei 3:16,17)
Bibliografie:
Noi marturii supuse dreptei judecati, Josh McDowell, editura Aqua Forte, 2005
Arheologia Bibliei, James K. Hoffmeier, Casa Cartii, Oradea 2009
Webgrafie:
www.studenticrestini.ro
www.ecrestin.ro
www.josh.org