Dovezile invierii

Dovezile învierii

Text:
Ioan 20:24-29

Ideea exegetica:
Pentru a crede in Isus Hristos, Toma a avut nevoie de dovezi auzite, vazute si simtite.

Idea Homiletica:
Credința creștină trebuie să aibă la bază dovezi auzite, simțite sau văzute

Scop:
Ascultătorii să aibă suficiente dovezi pentru a crede în Isus Hristos, și a fii în stare să răspundă oricui le va cere socoteala de credința lor.

Forma predicii:

Completarea unui subiect

 Rugăciune:

Doamne, cine poate sa exprime in cuvinte povara ce apasa asupra Ta cand ai luat pe umerii Tai pacatele intregii omeniri, tacearea si raceala mormantului care a durat trei zile, bucuria Invierii, biruința asupra morții și a pacatului?
Da-mi putere sa vesteasca Evanghelia. Aratați slava prin Biserica astazi. Fa Cuvântul Tau viu și lucrator. Pune Cuvintele Tale în gura mea pentru ca Evanghelia Ta sa aduca mântuire.

Cuprins:

 

 1. Introducere
 2. Dovezi ale morții lui Isus Hristos
 3. Ingroparea  lui Isus Hristos
 4. Dovezi ale învierii lui Isus Hristos
 5. Incheiere

      I.        Introducere

Credința creștină trebuie să aibă la bază dovezi auzite, simțite sau văzute

Invierea lui Isus Hristos a fost un eveniment istoric. Isus Hristos fost Dumnezeu care a luat trup uman, care a trait ca un om, care a fost crucificat, ingropat, a inviat S-a ridicat la cer si L-a trimis pe Duhul Sfant.

Teoriile care vor sa combata Isus Hristos:
 

Trupul lui Isus a fost furat din mormânt
Invierea lui Isus este o legendă
Femeile au gresit mormantul
Hristos a lesinat nu a murit cand a fost crucificat
Cei care L-au vazut au avut halucinatii
Hristos nu a inviat in trup ci in spirit
Simon din Cyrena a murit in locul lui Isus

Bazele și importanța învierii sunt date de Apostolul Pavel
Dacă n-a înviat Hristos (1 Corinteni 15)  

 • Propovăduirea noastra este zadarnică
 • Credinţa este zadarnică
 • Suntem martori mincinoşi
 • Suntem încă în păcatele noastre
 • Cei ce au adormit în Hristos sunt pierduţi
 • Viața se termină la mormânt
 • Suntem cei mai nenorociți dintre oameni


Miza este mare. E în joc viața noastră, credibilitatea, vina, veșnicia. De aceea este foarte important să avem dovezi auzite, simțite sau văzute.

Sunt două metode folosite pentru a dovedi ceva:

 1. Metoda științifică modernă
 2. Metoda dovezilor istorice


Metoda științifică poate fi folosită pentru a dovedi lucruri repetabile (ex. Gravitația) dar nu este adecvată pentru o persoană sau un eveniment istoric.

Dovezi pe care un tribunal le acceptă (Art. 64 din codul de procedură penală):

 • Declarații scrise sau orale
 • Mijloace materiale de probă
 • Constările medico – legale
 • Constatări tehnico-ştinţifice
 • Expertize

Cine a fost Burebista? Burebista a fost un rege al geto-dacilor (82 î.Hr. – 44 î.Hr.), întemeietorul statului dac. De unde știm?
Declarații scrise
– istorici
Mijloace materiale de probă: cetăți; monezi; hărți

Cine este Isus Hristos? De unde ştim?

Declarații scrise:
Ucenicii lui Isus
au scris despre “ce am auzit, ce am văzut cu ochii noştri, ce am privit şi ce am pipăit cu mâinile noastre” (1 Ioan 1)
Istorici din primul secol
: Josephus, a scris despre moartea pe cruce şi învierea lui Isus; Tacitus, a scris despre originile crestinismului – moartea lui Isus şi prigonirea primilor creştini
Părinţii bisericeşti au scris despre moartea şi învierea lui Isus Hristos

Mijloace materiale de proba: mormantul gol, biserica si vietile transformate

    II.        Dovezi ale morții lui Isus Hristos
Citim ca Hristos a murit prin cruficicare. Mainile Lui și picioarele Lui au fost strapunse pe o cruce. Crucificarea era probabil una dintre cele mai crude moduri de a muri pe care le putea suporta un om. Era o moarte atat de oribila incat cetatenii romani erau scutiti de la asa ceva. Era de asemenea ceva de care se temeau si evreii. Pentru evrei a fi crucificat sau spanzurat de un copac insemna a fi blestemat de Dumnezeu.

Inainte de a crucifica pe cineva, mai intai il biciuiau. Scriptura spune ca pe Isus l-au luat si l-au biciuit cu salbaticie dupa ce a fost dat verdictul ca El sa fie omorat si ingropat. In mod normal, pentru biciuire se folosea un maner lung si la capatul acestui maner lung erau cateva fasii de piele. Pentru fiecare fasie de piele se folosea fie o bucata zimtata de os, fie o bucata ascutita de piatra care erau legate la capat asa incat partile ascutite sa iasa in afara. Apoi dezbracau prizonierul, asa cum au facut cu Isus; i-au luat hainele de pe spinare si apoi loveau prizonierul de obicei de 39 pana la 40 de ori. Luau biciul si loveau prizonierul pe umeri. Fiecare fasie de piele era de o lungime diferita asa incat la fiecare lovitura prizonierul era lovit de fapt de mai multe ori. Si prizonierul era lovit in felul acesta iar cand biciul lovea spatele, era apoi tras in asa fel incat sa se desprinda bucati de piele si de carne din spinarea celui lovit. Cand centurionul de serviciu decide ca prizonierul este aproape mort, el opreste biciuirea.

O astfel de durere a trebuit sa indure Hristos. Apoi, dupa biciuire, este scris ca I-au pus o cununa de spini. Se luau crengi dintr-un copac care aveau spini asa de lungi si se impingeau sau se zdrobeau de capul prizonierului asa incat spinii sa treaca prin piele, in muschi.

 Apoi, amintiti-va, Cuvantul lui Dumnezeu spune ca Isus a fost fortat sa-si care crucea.

Apoi este scris despre cuie lungi care au fost trecute prin mainile Lui, chiar aici la incheietura, si prin picioarele Lui.

Este scris ca nu i-au zdrobit picioarele lui Isus. Acum..de ce ar zdrobi picioarele? Cand voiau sa induca moartea mai rapida zdrobeau picioarele victimei ca sa nu se mai poata ridica sa inspire aer. Si totusi, Isus, din cauza biciuirii si a ceea ce indurase era deja mort. Nu a fost nevoie sa i se zdrobeasca picioarele. Acesta este un lucru interesant pentru ca profetia din Vechiul Testament a fost ca nici un os sa nu ii fie zdrobit. Asa ca daca Hristos nu ar fi fost mort la acel moment, ar fi trebuit sa i se zdrobeasca oasele tibiilor ca sa moara.

Este scris ca i-a fost infipta o sulita in coasta si acesta era modul in care de multe ori se confirma moartea si asigurarea ca cineva era mort. Si cand au infipt sulita in Hristos, apa si sange au curs separat. Acesta este cel mai sigur semn al mortii – cand cele doua curg separat.

Romanii aveau patru tipuri de tortionari (calai). De ce? Fiecare dintre ei trebuia sa semneze ordinul de executie. Fiecare dintre ei, toti patru, analizau trupul ca sa se asigure ca acel trup, ca acea persoana era moarta. Si apoi toti semnau pentru ca daca persoana data jos de pe cruce nu era moarta, atunci chiar aceste garzi romane si chiar acesti tortionari erau pedepsiti de catre romani. Asa ca atunci cand L-au dat jos pe Hristos de pe cruce, ei stiau ca era mort.

El a murit, luand asupra lui povara pacatelor noastre si ale intregii omeniri.

III.        Ingroparea lui Isus Hristos

 Evreii aveau un ritual pe care il respectau cand ingropau pe cineva. Toate atestarile spun ca s-a respectat in detaliu ritualul pentru Isus. Foloseau apa incalzita la o anumita temperatura. Indreptau apoi toate membrele corpului. Apoi incepeau sa spele trupul; intotdeauna era nevoie de doua persoane pentru acest lucru. Apoi luau trupul si o bucata de panza de 30 de cm in latime. Pentru mort se foloseau trei tipuri de imbracaminte. O piesa era pentru jurul capului pentru a tine gura inchisa. O alta venea in jurul corpului, si o a treia peste cap. Apoi se spune ca in aceasta situatie, s-au folosit 40…aproape 50 de Kg de solutie pentru imbalsamare. Solutia pentru imbalsamare avea o consistenta gumata sau ca de ciment, o amestecau. Cand era indreptat trupul, incepeau sa o amestece si apoi sa infasoare trupul incepand de la picioare. Intre straturi se punea acea solutie gumata. Puneau solutia aceasta sub brate si apoi lipeau bratele de corp, incepeau de la degete, infasurau gatul si apoi foloseau bucati separate pentru cap si pentru bucata de panza care venea sub barbie pentru a tine gura inchisa. In acest fel a fost ingropat Hristos.

O piatra mare a fost rostogolita la intrarea in mormant. Scriptura spune ca piatra aceasta era foarte mare. Expresia din limba greaca s-ar traduce cu: “Ooh, ce piatra uriasa!”. In mod normal, ceea ce faceau oamenii era sa rostogoleasca piatra in fata intrarii și așa s-a intamplat – era o piatra mare, o stanca pe care au rostogolit-o in fata intrarii. Ca sa se blocheze o intrare de 1,30 m pe 1,50 m la un mormant era nevoie de o stanca de aproximativ doua tone.

Dupa asta este scris ca a fost adusa o unitate de soldati care sa pazeasca. Liderii evrei religiosi au mers la Pilat si au spus: „Uite, cand era inca in viata mincinosul acela a spus ca in trei zile mormantul va fi gol.” Au spus: „Mai bine sa il pazim ca sa nu ne insele. Atunci inselaciunea aceasta din urma ar fi mai rea decat cea dintai.” Asa ca Pilat le-a zis: „ Aveti o straja. ; duceti-va de paziti cum puteti.” O straja romana era o unitate de 16 soldati pentru paza. Fiecare dintre acestia fiind o masina de lupta. Fiecare soldat avea in mod obisnuit 3 pana la 5 arme diferite asupra lui. 16 soldati, dispusi pe un patrat – cate 4 pe fiecare latura erau in stare sa protejeze o zona impotriva unui intreg batalion. Atat de bine erau antrenati. Istoria spune ca aveau pene mov si negre pe coifurile lor masive. Si penele acestea mov si negre ajungeau pana la 75 de cm. Motivul pentru care le purtau era ca ii faceau pe soldati sa para de doua ori mai mari decat erau, de la distanta. 16 asemenea barbati au fost pusi sa pazeasca mormantul lui Isus Hristos. Isus era o amenintare atat pentru Evrei cat si pentru Romani. Pilat trebuia sa se asigure ca mormantul ramanea ocupat. Pentru ca daca nu ramanea asa, vestea avea sa ajunga la urechile imparatului, iar Pilat avea sa isi piarda pozitia si puterea.

Biblia spune ca mormantul a fost sigilat. Sigiliul roman era pus numai in prezenta garzii romane. Cand garda romana punea sigiliul pe ceva cu insemnul imprimat, ei isi puneau viata in joc jurand sa protejeze ceea ce era acolo. In acest caz – era trupul lui Hristos. Sigiliul mai era un simbol al sigurantei – reprezenta puterea si marirea Imperiului roman. Oamenilor le era frica de acel sigiliu pentru ca daca acesta s-ar fi rupt, toate fortele de ordine din Imperiul roman ar fi fost mobilizate sa gaseasca faptasul. Cand gaseau vinovatul, il crucificau. Iar la aceste crucificari, sunau din trompete in toata cetatea pentru ca toti sa stie cat de severa era disciplina romanilor cand era vorba de ruperea unui sigiliu.

Si totusi ceva s-a intamplat, ceva care este pomenit si la care se face referire de 2000 de ani; aproape fiecare carte face referire la data Invierii lui Hristor si la timpurile lui Hristos. Ceva s-a intamplat care a facut ca viata a 12 oameni sa fie rascolita cu totul,  ca 10 sau 11 dintre ei sa moara ca martiri, ca unul din ei sa moara in exil. Singura explicatie viabila este ca a treia zi, mormantul a fost gol si ca Hristos a fost inviat din morti si ca s-a aratat multora dintre ucenicii Lui. 
 

IV.        Dovezi ale învierii lui Isus Hristos

Sa privim la ceea ce s-a intamplat dupa inviere sau in timpul invierii.
1. Este scris ca sigiliul a fost rupt.
2. Garda romana a tremurat de frica si strajerii au ramas ca niște morti. A fost un cutremur.
3. Un inger al Domnului cu infatisarea ca fulgerul si imbracamintea alba a venit si a pravalit piatra.

4.Trupul lui Isus a disparut! Mormantul este gol!

5. Tesaturile erau impaturite si asezate intr-un anumit loc in mormant.
6. Garda romană a părăsit postul, jumatate din ei au stat la mormant iar ceilalti au plecat la Marele Preot ca sa vada ce se putea face. Si apoi, Marele Preot i-a mituit ca sa imprastie zvonul ca in timp ce ei dormeau cineva a furat trupul lui Isus.

7. Dar ceea ce i-a convins si pe apostoli si pe credinciosii de la inceputuri de faptul ca Hristos inviase NU era mormantul gol. Nici chiar cand femeile – Maria si celelalte – au alergat si le-au spus ca trupul lui Hristos nu mai era, Ei nu au spus „A inviat!” ci au spus „I-au luat trupul!” Faptul ca mormantul era gol nu a convins pe nimeni de inviere. Ceea ce i-a convins cu adevarat pe urmasii lui Hristos de inviere nu a fost mormantul gol si mai degraba faptul ca El li s-a aratat. Timp de 40 de zile ucenicii, apostolii, urmasii lui au trait langa El, au mancat cu EL „cu multe dovezi”. Pavel spune: „Isus s-a aratat unei multimi de 500”. Daca Hristos nu s-ar fi aratat celor 500 de oameni, orice critic din public s-ar fi putut ridica sa ii inchida gura lui Pavel spunand – arata-mi pe unul macar dintre cei 500 care l-au vazut in acelasi timp, dupa ce a murit, a fost ingropat daca pretinzi ca El a inviat. Pavel a spus: „Priviti, majoritatea lor sunt in viata, mergeti si intrebati-i” Infatisarile lui Isus au fost cele care au convins pe oameni de invierea lui Hristos.

Unde a inceput Crestinismul? In orasul Ierusalim. Daca Hristos nu a fost inviat din morti, daca mormantul nu a fost gol, care ar fi fost cel mai dificil loc din lumea asta in care sa poata fi convins cineva ca Hristos a inviat si Crestinismul e adevarat? In Ierusalim. O simpla plimbare de 20 de minute putea confirma daca mormantul era gol sau nu.

Dovezi complementare:

Biserica, insasi existenta bisericii inca de la inceputurile ei, in cartea Fapte Inca din secolul I. Pe ce a fost construita biserica? A fost construita pe moartea, ingroparea si invierea lui Isus Hristos. Intreaga fundatie  a bisericii este ca Hristos a inviat din morti si ca este viu. A vorbi despre Biserica fara inviere este ca si cum ai vorbi despre Imperiul Roman fara Iulius Cezar.

Apoi, mai e inchinarea din fiecare duminica. Pentru mine, de 52 de ori pe an, este declaratia ca a treia zi, Hristos a inviat din morti. Schimbarea de program de la inchinarea evreilor de atunci si a ucenicilor din ziua de sambata – Sabatul – la prima zi a saptamanii – duminica –  a fost facuta in onoarea invierii lui isus Hristos

Botezul. Ce reprezinta botezul? Reprezinta moartea noastra, ingroparea noastra cand intram in apa, ingroparea noastra cu Hristos. Iar iesirea din apa reprezinta iesirea alaturi de Hristos intr-o viata noua.Daca Hristos nu ar fi inviat din morti, botezul si-ar fi pierdut semnificatia. Mormantul gol la aparitia lui Hristos este ceea ce da semnificatie botezului.

Vieti transformate: Saul din Tars, care a devenit apostolul Pavel, nu era prieten cu Hristos. El nu era un urmas al lui Hristos. El era impotriva lui Hristos. Era de neclintit impotriva lui Hristos pentru ca el credea ca Isus Hristos era un Mesia fals. El credea ca Isus predicase numai erezii. Pavel era un fariseu. El este numit „fariseul fariseilor”, expresie care se refereau la persoane cu functii inalte in secta fariseilor.  Pavel pornise sa distruga biserica. Avea autorizatia sa mearga din oras in oras si sa ii arunce pe crestini in inchisoare. Dar cu cuvintele lui, in cartea Faptele Apostolilor, el spune ca Isus Hristos i s-a aratat.  Pavel a fost orbit, Hristos l-a trimis sa mearga in cetate pentru ca acolo un om va veni. Un om care ii va reda vederea si care ii va spune ce  sa faca mai departe.  Ceva s-a intamplat in viata lui Pavel. Ceva care pur si simplu i-a intors viata pe dos incat peste noapte el s-a transformat din criminal in misionar. De la unul care ura pe crestini, el a devenit un iubitor al crestinilor. De la a persecuta pe crestini, el a devenit un propovaduitor crestin. Viata lui Pavel, care era Saul din Tars, este una din marturiile cele mai adanci pentru adevarul ca Hristos a fost inviat din morti si ca apoi s-a aratat lui Pavel.  

 Si vietile apostolilor de la inceputul Noului Testament.

V. Incheiere

 

Vietile schimbate ale celor dintre noi sunt dovezi complementare solide pentru faptul ca a treia zi Hristos a inviat din morti. Oameni saraci sau bogati, educati sau fara scoala, de orice neam si din orice semintie, barbati sau femei, copii, tineri sau batrani, vin la Hristos se caiesc pe pacatele lor, isi pune increderea in Hristos ca Mantuitor si Domn si apar schimbari semnificative in vietile lor. Vietile schimbate reprezinta o marturie a faptului ca in spatele a tot sta faptul ca a treia zi El a inviat din morti, s-a ridicat la Cer si apoi, prin Duhul Sfant vine acum sa locuiasca in vietile noastre.


Daca Hristos a inviat

 

 • Propovăduirea noastra este de folos
 • Credinţa este de folos
 • Suntem martori de incredere
 • Păcatele ne-au fost iertate
 • Cei ce au adormit în Hristos sunt mantuiti
 • Trupurile noastre muritoare vor invia
 • Suntem cei mai fericiti dintre oameni

Daca nu avem inca convingerea ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, ca a fost ingropat si a inviat a treia zi, merita sa investigam, in joc este viata noastra vesnica, sa-I cerem dovezi suficiente, dovezi simtite, auzite sau vazute. El nu ne va certa, nu l-a certat nici pe Toma, ci ne va invita sa ne punem degetul in mana Lui, sa vedem si sa simtim semnul cuielor lui si mana in coasta Lui sa vedem si sa simtim semnul sulitei care a strapuns-o si sa nu mai fim necredinciosi ci credinciosi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.