Apararea credinței creștine

Scop: Ascultătorii să se pregătească să prezinte clar și să argumenteze fiecare adevăr care stă la baza credinței lor.
Text biblic: ”Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi” 1 Petru 3:15
Idee homiletică: Fii pregătit să comunici clar și să argumentezi fiecare adevăr care stă la temelia credinței tale. 

1. Introducere ” Sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi” 1 Petru 3:15 

2. Exemple de apărare a credinței creștine – Isus, Pavel, Aurelius Augustin, Martin Luther 

Isus

Isus împotriva saducheilor care nu cred în învierea morților “În ce priveşte învierea morţilor, oare n-aţi citit în cartea lui Moise, în locul unde se vorbeşte despre „Rug”, ce i-a spus Dumnezeu, când a zis: „Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov”? Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morţi, ci al celor vii. Tare vă mai rătăciţi!” (Evanghelia după Marcu 12:26-27)

 

Isus împotriva contemporanilor Lui care nu cred că El este Hristosul 

„Voi aţi trimis la Ioan, şi el a mărturisit pentru adevăr. Lucrările pe care Mi le-a dat Tatăl să le săvârşesc, tocmai lucrările acestea pe care le fac Eu, mărturisesc despre Mine că Tatăl M-a trimis. Tatăl, care M-a trimis, a mărturisit El însuşi despre Mine. Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. Stricaţi templul acesta, şi în trei zile îl voi ridica. Vorbea despre templul trupului Său. (Evanghelia după Ioan) 
Pavel împotriva iudaizatorilor care propovăduiau mântuirea prin faptele legii
• Prin faptele legii ați primit voi Duhul, ori prin auzirea credinței?
• Avraam a crezut pe Dumnezeu și credința aceasta i-a fost socotită neprihănire
• Toți cei ce se bizuiesc pe faptele legii sunt supt bluestem pntru că oricine nu stăruiește în toate lucrurile scrise în cartea legii este blestemat (Galateni 5)

Aurelius Augustin împotriva maniheilor
După convertirea sa la creştinism (387) se dedică studiului Scripturilor, combaterii Maniheismului şi a altor erezii din vream sa. Maniheismul susține că Dumnezeu este imperfect având o natură duală, compusă din două părţi egale dar opuse Bine-Rău. 

Martin Luther împotriva comerțului cu indulgențe
La 31 octombrie 1517 Luther a afişat pe uşa principală a bisericii din Wittenberg cele 95 de teze care invocau interdicţia comerţului de indulgenţe. 

3. Concepții contemporane despre lume și viață 

Poem satiric la adresa gandirii moderne scris de Steve Turner
Noi credem în Marxfreudșidarwin. Credem că totul e OK Atâta vreme cât nu rănești pe nimeni Dar asta depinde, evident, de ce înțelegi tu prin a răni și de cunoștințele tale în această privință noi credem în sexul înainte, în timpul și după căsătorie. Credem în terapia păcatului. Credem că adulterul e plăcut. Credem că sodomia e OK Și credem că tabuu-urile sunt tabu. Noi credem că ceva e intersant în horoscoape, În OZN-uri și în lingurile îndoite; Isus a fost un om bun, la fel ca Buda, Mahomed și noi înșine. A fost un bun învățător moral, deși noi considerăm Că morala Lui cea bună a fost rea. Noi credem că toate religiile sunt în esență la fel – cel puțin religia despre care am citit Că toate cred în dragoste și în bunătate. Ele diferă doar în chestiuni legate de creație, Păcat, Rai, Iad, Dumnezeu și mântuire. Noi credem că după moarte urmeză nimicul Fiindcă atunci când îi întrebăm pe morți ce se întâmplă Ei nu spun nimic. Dacă moartea nu e sfârșitul și dacă morții mint Atunci raiul e obligatoriu pentru toți Poate în afară de Hitler, Stalin și Ginghis Han Noi credem că omul este în esență bun. Numai comportamentul lui nu corespunde. Aceasta e din vina societății. Societatea e așa din vina condițiilor. Condițiile sunt așa din vina societății. Noi credem că fiecare om trebuie să găsească adevărul Care I se potrivește cel mai bine. Atunci realitatea se va conforma numaidecât.. Universal va face modificările de rigoare. Istoria se va schimba. Noi credem că nu există adevăr absolute Cu excepția adevărului că nu există adevăr absolut. 

4. Resurse 

– Josh McDowell http://www.josh.org  o 1939 o Mai mult decât un simplu tâmplar o Noi mărtui supuse dreptei judecăți o http://www.josh.ro o www.josh.org
– Ravi Zacharias http://www.rzim.org  o 1946 o Strigatele inimii o Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu o Izbaveste-ne de rau. Restaurarea sufletului intr-o cultura ce se dezintegreaza o http://www.rzim.org – Curs online Ești sigur http://www.ecrestin.ro/Sigurante  1. Esti sigur ca nu exista Dumnezeu? 2. Esti sigur ca Biblia nu este Cuvantul lui Dumnezeu? 3. Esti sigur ca nu exista vesnicie? 4. Esti sigur ca nu va fi o judecata Divina? 5. Esti sigur ca ai o religie adevarata?
– Curs online Încântat de întrebare http://www.ecrestin.ro/ Intrebare Cursul „Încântat de întrebare” susține că întrebările despre Dumnezeu sunt bune. Adevărurile spirituale pot fi testate, din moment ce adevărul este suficient de puternic pentru a face față investigării. „Încântat de întrebare“ oferã zece teme bazate pe prezentări video: 1. Relevanța lui Dumnezeu pentru viața noastră – Dovezi în favoarea existenţei lui Dumnezeu – Arhitectura universului – Argumentul teleologic (2:02) – Dovezi în favoarea existenţei lui Dumnezeu – Începuturile universului – Argumentul cosmologic(3:50) – Poate fi viaţa explicată prin evoluţie? – Teoria evoluţionistă (4:57) – Contează dacă există Dumnezeu? Se ilustrează relevanţa lui Dumnezeu în viaţa noastră personală. (1:26) 2. Problema suferinței și a durerii și soluția oferită de Dumnezeu • Este Dumnezeu de vină pentru suferinţă? – Conceptul libertăţii morale (3:05) • De ce nu face Dumnezeu nimic cu privire la suferinţa noastră? Perspectiva creştină asupra implicării lui Dumnezeu în problema suferinţei 3. Reprezentanți ai celor cinci mari religii ale lumii răspund la aceleași întrebări despre credință – Care este ţelul religiei tale? – Cine este Dumnezeu? – Ce se întâmplă când murim? – Ce crezi despre alte religii? Cine este Isus? – Cum mă pot alătura religiei tale? Cum mă pot apropia de Dumnezeu? 4. Dovezi în favoarea credibilității Bibliei și impactul Bibliei asupra vieții noastre – Poţi avea încredere în Evanghelii? – Dovezi în favoarea Bibliei – compararea textului biblic din ziua de azi cu textul original, cu descoperirile arheologice şi contradicţiile aparente – Cum ar fi influenţată viaţa noastră dacă am avea încredere în Biblie 7. O afirmație a lui Isus despre Sine Însuși – Explicarea modului în care cuvintele lui Isus au sunat ca o pretenţie că El este Dumnezeu (1:59) 8. Moartea lui Isus și semnificația ei 9. Dovezi în favoarea învierii și implicațiile ei pentru viața noastră – Are învierea vreo importanţă? – Importanţa învierii şi dovezi în favoarea învierii Curs publicat de: Editura Impact Media Permisiunea scrisa de folosire a cursului: Innovista International Pentru înscriere: – deschide pagina web http://www.ecrestin.ro – alege cursul Încântat de întrebare – apasă butonul – citește instrucțiunile de utilizare a cursului din e-mailul de bun venit Invită prieteni și colegi să se alăture grupului tău de studiu online, citește, ascultă și decide pentru tine însuți în ce crezi și pe ce se bazează credința ta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.